Parempi liitää kuin lässähtää lomalta

 

Jos lehtiä ja somevirtaa uskoo, loman loppuminen ja töiden alkaminen on tuskaisa paluu arjen rutiineihin. Jokainen osaa lässähtää lomalta työhön: Salasanoja ei muista. Projekteja eteenpäin kantava flow on hukassa. Kahvitauolla vaihdetaan kaihoisasti lomakuulumisia ja voivotellaan syksyn alkua. Työt käynnistyvät puoliteholla.

Turhaan. Juuri nyt, loman vielä poltellessa suonissa, on oikea hetki polkaista pystyyn ideariihi. Poiketkaa korttelikahvilaan tai kerääntykää kävelykokoukseen. Ravistelkaa rutiineja ja kokoontukaa yhteen tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

Loman jälkeen on helppo ideoida ja panna alulle uudistuksia. Monet ovat lomailleet vierailla mailla, joissa toimintatavat ja –kulttuurit ovat erilaisia.  Kesämökillä on laiturinnokassa ajatus saattanut lentää ihan uusilla urilla. Lasten kanssa on vietetty enemmän aikaa, saatu naperoilta suoraa palautetta ja kyseenalaistettu ”varmoja” totuuksia. Lomalla on oltu tekemisissä tuttujen ja tuntemattomien ihmisten kanssa, joita ei muulloin tapaa, lähdetty kotoa kauemmaksi ja koettu ainutkertaisia elämyksiä.

Mitä sellaista lomalla on koettu, nähty tai kuultu, josta voisi ottaa kiinni myös työpaikalla? Mikä voisi suoraan tai hieman jatkojalostettuna kehittää työpaikan toimintatapoja, tuoda tuotteille näkyvyyttä tai parantaa asiakaspalvelua?

Ideoiden ei ole pakko olla maailmaa syleilevän suuria. Pienetkin asiat vievät eteenpäin. Hullutkin ajatukset kehiin! Tavoitteena on rennossa ja iloisessa hengessä tuottaa pienessä pyrähdyksessä mahdollisimman paljon uusia ideoita. Kaikki esille tulevat ajatukset kirjataan. Arviointia ei tehdä, kritiikkiä ei esitetä ja mitään ilmaan heitettyä ei tässä vaiheessa ammuta alas ja hylätä. Ideat arvioidaan vasta myöhemmin työpaikalla.

Ideariihi ei ole vakava tai jäsennelty kehityspalaveri. Se on sisällöltään täysin vapaa tai tietyn kysymyksen ympärille rakennettu hetken hulluttelu. Se päättyy, kun kaikki halukkaat ovat saaneet äänensä kuuluviin. Ei kuulosta tehokkaalta? Saalis saattaa yllättää. Jo yksi ajatusryöpystä jalostettu helmi tekee tempauksesta kannattavan. Usein kehityskelpoisia ideoita löytyy useampi, kun ilmaan heitetyt ajatukset synnyttävät uusia.

Miksi lässähtää lomalta, kun sen sijaan voi liitää energisenä ja uusia ideoita täynnä syksyn haasteisiin?

 

 

             Helena Erkkilä,  helena.erkkila@aikame.fi,  044 254 9171

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *